Vijf tips voor een veiliger thuis

Een simpele schroevendraaier of ander klein gereedschap en een paar minuten wrikken: de inbreker staat binnen. Nog altijd vinden er in Nederland zo’n 430 inbraken per week plaats. Bij 1 op de 5 inbraken was er een raam of deur niet goed afgesloten. Zestig procent van de huizen heeft zelfs een onveilig voordeurslot, dat een inbreker binnen drie minuten open krijgt.

Vaak staat de dief binnen vijf minuten weer buiten en is de financiële schade groot; gemiddeld zo’n € 2.500,-. Daarbij voelen de meeste slachtoffers zich minder veilig, nadat iemand in hun huis is geweest. Dit kan slaapproblemen of angstklachten tot gevolg hebben.

Het is daarom van groot belang een woning of gebouw van de juiste beveiliging te voorzien en inbraakpreventieve maatregelen te treffen. Alprokon helpt hierbij. Bekijk de volgende tips en verklein de kans op inbraak.

Tip 1. Investeer in goede sloten. Goede sloten vertragen de inbreker, waardoor hij sneller opgeeft of zelfs een huis overslaat. Het slot moet voorzien zijn van een keurmerk, zoals het SKG-keurmerk. Check het keurmerk om te zien hoe inbraakwerend sloten zijn. SKG-sloten zijn er in drie varianten: met 1, 2 of 3 sterren. Sloten met 3 sterren zijn het meest inbraakwerend. De inbraakwerende deurnaalden van Alprokon worden geleverd in combinatie met SKG** of SKG*** sloten en maken de deur tot meer dan 15 minuten inbraakwerend. Lees het interview met Harm van Dartel, SKG-certificatiemanager gebouwschil, voor meer informatie over het SKG-keurmerk.

Tip 2. Laat een meerpuntssluiting monteren. Een meerpuntssluiting moet namelijk op meerdere punten worden geforceerd door een inbreker. Dat duurt langer en dat is het laatste dat een inbreker wil. Let erop dat ook een veilig cilinder (met drie SKG-sterren) en slotschild bij het slot aanwezig zijn. Anders komt de dief alsnog snel binnen door deze te forceren.

Expert Jan Willem Koot over Nemef-meerpuntssluitingen
De inbraakwerende deurnaalden van Alprokon zijn compleet met Nemef-meerpuntssluitingen. Nemef is onderdeel van de ASSA ABLOY Groep, grootleverancier van beveiligingssystemen. Jan Willen Koot, specification manager bij ASSA ABLOY, vertelt over enkele belangrijke voordelen van het gebruik van deze meerpuntssluitingen ten opzichte van traditionele sloten. ‘‘Door de eigenschappen van de meerpuntssluitingen kunnen deurconstructies voldoen aan gecombineerde eisen uit het Bbl, zoals akoestiek en inbraak. Daarbij komt dat de schoten aan onder- en bovenzijde, verbonden met een stalen voorplaat, zorgen voor een betere stabiliteit van de deur. Als de sluiting is voorzien van haakschoten grijpen deze in het kozijn of standdeur, waardoor de deur(en) en kozijn één geheel vormen. Een inbraak wordt zo ontmoedigt en moeilijker.’’

Nemef-meerpuntssluitingen onderscheiden zich door de ideale toepassing in dubbele deuren, waar vaak een grote sluitnaad optreedt, dankzij een dagschoot van 12 millimeter en een speciale vorm van de haakschoten. ‘‘Ook zijn ze brandwerend getest volgende de nieuwste norm EN 16035, inbraakwerend getest met de nieuwste SKG*** norm en zorgen de stalen tandwielen voor extra sterkte, een lange levensduur en optimaal gebruiksgemak.’’

Alprokon werkt al decennia met Nemef-oplossingen in onder meer de uitvoeringen 007 en 008 voor dubbele en enkele deuren. ‘‘Door de geteste combinatie van de naalden en de grendels kunnen deurenfabrikanten relatief zwakke enkele en dubbele deuren opwaarderen naar vijf minuten inbraakwerendheid, geluidswerendheid en brandwerendheid. De haakschoten zijn niet zichtbaar door de aluminium overslagen van de deurnaald, dat schrikt een inbreker af en beschermen het solide geheel. De deuren zijn stabieler, het is een sterke én esthetische oplossing, plus duurzaam en veilig. Geheel gecertificeerd en overal verkrijgbaar.’’

Tip 3. Kies voor deurbeslag met kerntrekbeveiliging. Zijn er schroeven aan de buitenkant van het deurbeslag? Vervang dit door deurbeslag met kerntrekbeveiliging. Kerntrekken is de populairste inbraakmethode van dit moment. Bij deze inbraakmethode schroeft een inbreker een schroef in de cilinder en trekt deze met cilinder en al uit het slot.

Tip 4. Laat een inbraakwerende deurnaald installeren. Veilig leven, wonen en werken. Daar draagt een inbraakwerende deurnaald van Alprokon aan bij. Deze deurnaalden, in combinatie met SKG-2 of SKG-3 sloten, maken deuren tot meer dan 15 minuten inbraakwerend. De producten zijn er voor de enkele deur en dubbele deuren. Bewezen betrouwbaar. De deurnaald wordt altijd geleverd in combinatie met een Nemef-meerpuntssluiting. Het product sluit de naad tussen deur en kozijn af (bij enkele deur) en tussen de deuren (bij dubbele deur). Dankzij de kreukelzones in de flens/flenzen worden sluitpunten verborgen en is openbreken een tijdrovend en lawaaiig karwei. Precies waar een inbreker niet van houdt. Meer weten over onze inbraakwerende deurnaalden? Bekijk de uitvoeringen 007 en 008 op onze productpagina.

Tip 5. Draai de deur altijd op slot en sluit ramen goed. Haast voor de hand liggend, maar simpel en effectief. Een deur die op slot is gedraaid, is moeilijker te openen. Doe dit altijd.

Alprokon. Elke ruimte veilig.

Deel dit artikel

gerelateerde artikelen

Lees meer nieuws

FireSafety & Security Event 2024

Lees verder

Valpreventie en slimme trapoplossingen in de zorg

Lees verder

Oktober Brandpreventieweken

Lees verder