Gerard Jansen
Technisch Adviseur
Stel je voor… Het is een uitverkochte avond in de Ziggo Dome. Zo’n 17.000 bezoekers genieten van een spectaculaire show, de energie in de zaal is voelbaar. Plotseling klinkt er een alarm. Binnen enkele seconden vult een gang zich met rook. Paniek dreigt; mensen zoeken een uitweg. Maar dankzij een goed ontworpen vluchtroute, duidelijk zichtbare bewegwijzering en betrouwbare vlucht- en paniekoplossingen bereiken alle aanwezigen veilig de uitgang.
Dit scenario is gelukkig fictief, maar de noodzaak ervan is reëel. In noodsituaties telt elke seconde. Daarom is een solide evacuatieplan essentieel, zeker op locaties met grote bezoekersaantallen zoals de Ziggo Dome. Alprokon levert hierin een cruciale bijdrage.
Veiligheid bij massa-evacuatie: De uitdaging
Evenementenhallen zoals de Ziggo Dome staan voor een enorme verantwoordelijkheid: in geval van nood moeten duizenden mensen zo snel en veilig mogelijk het gebouw kunnen verlaten.
Dit vraagt om:
– Duidelijke en geoptimaliseerde vluchtroutes,
– Betrouwbare vluchtdeuren met paniekbeslag,
– Barrièrevrije doorgangen die in panieksituaties eenvoudig te openen zijn,
– Slimme compartimentering om rook- en brandverspreiding te beperken.
Hier komen de oplossingen van Alprokon in beeld. Voor de Ziggo Dome heeft Alprokon de dubbele deuren voorzien van deurnaaldsystemen geïntegreerd met vlucht- en paniekfunctionaliteit, inclusief een pushbar en het luminescente materiaal Glo Brite®. Zo staat iedereen binnen een paar minuten veilig buiten.
Deze oplossingen zorgen ervoor dat:
Dankzij onze geavanceerde deurnaalden, getest en gecertificeerd volgens de strengste normen*, blijven vluchtroutes effectief en veilig. Alprokon denk graag met je mee en adviseert over de beste oplossing voor jouw gebouw. Meer over de vlucht- en paniekoplossingen en diverse opties binnen deze producten vind je hier.
De kracht van een doordachte vluchtroute
Het inrichten van een veilige vluchtroute is één ding, maar hoe zorg je ervoor dat deze in de praktijk ook écht werkt? Uit eerdere gesprekken met brandveiligheidsexperts Sjaak Anema en Joric Witlox haalden we de belangrijkste aandachtspunten naar voren. Een goed evacuatieplan begint niet bij de brand, maar bij de voorbereiding.
Sjaak Anema, brandveiligheidsadviseur en oud-brandweercommandant: “Wees alert en denk risicogericht, niet alleen regelgericht. Gebouweigenaren moeten kunnen aantonen hoe zij (brand)veiligheid organiseren, inclusief duidelijke documentatie en regelmatige controles. Daar komt een hoop bij kijken. Sommige dingen moet je meteen uitvoeren, andere kunnen mee in je meerjarenplan. Laat rook- en brandpreventie geen sluitpost* worden, daar schiet je niks mee op.’’
Hoewel goed getraind personeel, een BHV-team en regelmatig onderhoud cruciaal zijn om de dodelijke gevolgen van rook en brand te voorkomen, begint een effectief brandveiligheidsplan volgens de brandveiligheidsadviseur bij de constructie van een gebouw. Anema onderstreept daarbij het belang van brandcompartimentering en rookdichte vluchtroutes. ‘‘Deze zijn essentieel om mensen veilig naar buiten te krijgen. Crisismanagementplannen helpen bij noodsituaties, maar de basis is een gebouw dat aantoonbaar in orde is. Werk als gebouweigenaar daarom risicogericht, voldoe aan de minimale eisen op basis van mogelijke scenario’s en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.’’
Joric Witlox, voorzitter van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) en brandveiligheidsadviseur, wijst ook op het belang van goed ontworpen vluchtroutes die voldoen aan de wettelijke eisen. “Wat je bouwt, moet aantoonbaar voldoen. Kwaliteitsborgers vragen steeds meer naar classificatierapporten van toegepaste producten. Deze kan je alleen overhandigen als producten bij een laboratorium zijn getest op hun toepassingsgebied.’’
Zijn boodschap sluit nauw aan bij de oplossingen van Alprokon. ‘‘The devil is in the details. Dat geldt voor alles in de bouw. Het is precair, dus zorg ervoor dat je werkt met goed geteste producten en deze ook héél goed monteert. Elke aanpassing zie je terug in de werking van de toepassing.’’
Om ervoor te zorgen dat wetten en normen goed worden toegepast, komt ook een stuk bewustwording en onderhoud kijken. ‘‘Vijf procent van je brandwerende doorvoeringen en afdichtingen wordt binnen een jaar doorbroken. Daarom is het van belang om vluchtroutes en compartimentering regelmatig te controleren en hier inspecties en onderhoud op uit te voeren,’’ aldus Witlox.
Verzaak veiligheid niet
De grootste uitdaging blijft gebouweigenaren overtuigen van het belang van brandveiligheidsmaatregelen, zoals vlucht- en paniekoplossingen. Anema: ‘‘Wees niet gemakzuchtig, dat kan desastreuze gevolgen hebben. Denk aan de veiligheid van je gebouwgebruiker, niet alleen aan de kosten. Slachtoffers, imagoschade en bedrijfsschade kunnen allemaal worden voorkomen. Verzaak veiligheid niet.’’
Witlox sluit af. ‘‘Zorg dat je meer doet dan de minimale norm en voorkom dramatische gevolgen. Wees kritisch op veiligheid. Je kan en mag je geen fouten permitteren.’’
Hoe goed is jouw gebouw voorbereid?
Veiligheid is geen luxe, maar een noodzaak. Hoe snel kunnen mensen jouw pand veilig verlaten in een noodsituatie? Ontdek hoe de oplossingen van Alprokon bijdragen aan een optimale evacuatie en neem contact met ons op voor advies op maat.
Wil je meer weten over hoe een geoptimaliseerde vluchtroute levens kan redden en hoe Alprokon hierbij helpt? Bekijk dan het artikel ‘Veiligheid van begin tot eind’ over het belang van vluchtroutes; de ruggengraat van elk effectief evacuatieplan.
Begrippenlijst:
Stel je vragen over normen, keurmerken en wet- en regelgeving aan onze specialist. We helpen je graag verder.
Gerard Jansen
Technisch Adviseur