Duurzaam Design

Veiligheid en esthetiek zonder concessies

De vraag naar duurzame oplossingen is groter dan ooit. Architecten zoeken naar manieren om design te combineren met ecologische verantwoordelijkheid. Door de nauwe samenwerking met BOAL, een toonaangevende leverancier van geëxtrudeerd aluminium, biedt Alprokon producten die voldoen aan strenge veiligheids- en kwaliteitseisen en bijdragen aan milieuvriendelijke bouwprojecten. Zo bestaan onze deurnaalden deels uit gerecycled aluminium, wat de duurzame visie van Alprokon versterkt. Hiermee willen we architecten en bouwers inspireren om bewuste keuzes te maken zonder concessies te doen aan esthetiek, veiligheid en functionaliteit. We spraken met Dennis Booister, Quality & Assurance Manager bij BOAL, over het productieproces achter hun aluminium en hoe Alprokon deurnaalden bijdragen aan duurzame bouwprojecten.

Partners in aluminium
De samenwerking met BOAL stelt Alprokon in staat om architecten en bouwprofessionals deurnaalden te bieden van hoogwaardig aluminium, voor verantwoorde projecten. Dennis Booister legt uit: “Aluminium is 100 procent recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies. Het materiaal kan oneindig worden hergebruikt, wat perfect aansluit bij de principes van een circulaire economie*. Daarbij komt dat het aluminium dat wij aan Alprokon leveren, al deels is gerecycled. Ook kijken we bij BOAL naar het gehele productieproces van het aluminium, vanaf het moment dat het een grondstof is tot het bij ons wordt verwerkt. In de meer dan 50 jaar dat BOAL bestaat, streven we nog altijd naar innovaties en oplossingen in de hele productieketen om de ecologische voetafdruk van het aluminium, zo klein mogelijk te maken.”

Het productieproces
Het productieproces van de aluminium deurnaalden is een essentieel onderdeel van de duurzaamheid ervan. Booister licht toe: “Bij BOAL maken we gebruik van (gedeeltelijk gerecyclede) aluminium palen, die worden ingekocht bij zo duurzaam mogelijke leveranciers. Deze palen worden met een krachtige pers in een speciaal gemaakte matrijs tot een deurnaald gevormd, op basis van een producttekening van Alprokon. Daarna laten we de producten uitharden in speciale verhardingsovens en bakken we het in. Als het nodig is, kunnen we het daarna nog (laten) bewerken, zoals anodiseren*, poedercoaten*, of bijvoorbeeld ponsen en frezen.’’

‘’Ons productieproces minimaliseert de ecologische voetafdruk door het gebruik van volledig hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie. Daarnaast zet BOAL zich in voor energie-efficiënte methoden tijdens het extruderen*, zoals het 100 procent hergebruik van afval en de inzet van geavanceerde verhardingsovens die speciaal ingesteld kunnen worden op de specificaties van het product.”

Met deze aanpak zorgt BOAL voor een zo laag mogelijke CO2-uitstoot, wat architecten helpt om te voldoen aan milieueisen en -normen. BOAL is ISO 9001* en ISO 14001* gecertificeerd en werkt aan een EPD* (Environmental Product Declaration), die inzicht biedt in de milieubelasting van het product gedurende de gehele levenscyclus. ‘‘Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoeveel water er wordt gebruikt en hoeveel CO2 ermee gemoeid gaat. Dit houden we stap voor stap bij,’’ aldus de Q&A manager.

Voordelen en veelzijdige keuzes
Aluminium onderscheidt zich door zijn lange levensduur en corrosiebestendigheid, zelfs in uitdagende omgevingen. “Het materiaal vraagt minimaal onderhoud en gaat vaak tientallen jaren mee, wat het ideaal maakt voor duurzame bouwprojecten,” vertelt Booister. Dit betekent minder vervangingen en onderhoud, wat resulteert in minder materiaal- en energieverbruik. ’’Denk bijvoorbeeld aan een aluminium kozijn; hoe vaak moet je die vervangen? Bovendien is aluminium een van de weinige metalen die je zonder kwaliteitsverlies kan omsmelten en hergebruiken. Steeds vaker worden de onderdelen van gebouwen in databases opgenomen, zodat bij renovatie of sloop meteen duidelijk is wat herbruikbaar is. Dit maakt aluminium een aantrekkelijke keuze voor architecten die denken aan de lange termijn.’’

Een ander voordeel van aluminium zijn de bewerkingsopties als poedercoaten en anodiseren, waardoor architecten veelzijdige mogelijkheden hebben voor afwerking en esthetiek, zonder concessies te doen aan duurzaamheid. ‘‘Deze opties maken het aluminium zelfs nóg sterker en garanderen een nóg langere levensduur.’’ (Lees meer over deze bewerkingsopties in het artikel ‘Maatwerk in afwerking: Anodiseren en poedercoaten voor de perfecte look’.)

Het verminderen van de ecologische impact van bouwprojecten vraagt om bewuste materiaalkeuzes. Hoewel aluminium bij aanschaf niet altijd de goedkoopste optie lijkt, biedt het dankzij zijn lange levensduur en lage onderhoudskosten vaak voordelen op de lange termijn. ‘‘In vergelijking met hout, dat regelmatig onderhoud vereist en sneller vervangen moet worden in vochtige omgevingen, en kunststof, dat meer afval produceert, blijft aluminium een aantrekkelijke keuze. Voor architecten is het de moeite waard om de totale kosten over de gehele levensduur van een project mee te nemen in hun overwegingen, zodat de initiële investering zich op de lange termijn terugbetaalt.”

Visie op de toekomst
De toekomst van duurzame bouw wordt steeds meer gedomineerd door de vraag naar ecologische verantwoorde materialen. Booister ziet hierin een duidelijke trend: “De vraag naar duurzaam aluminium neemt met de jaren toe, gestimuleerd door steeds striktere wetgeving en de vooroplopende duurzaamheidseisen in West-Europa. Het zorgt voor een groeiend bewustzijn bij bouwprofessionals. Steeds vaker zien we dat projecten vragen om gedetailleerde milieucertificeringen en een volledige levenscyclusanalyse (EPD), zeker ook bij overheidsprojecten. Aluminium past perfect in deze trend als een toekomstbestendige keuze en het ziet er ook nog eens tijdloos en strak uit.”

Meer weten?
Benieuwd hoe de producten van Alprokon een positieve impact hebben op jouw project? Neem contact op met onze adviseurs en ontdek hoe we samen kunnen werken aan een duurzame toekomst.

 

Begrippenlijst:

  • Circulaire economie: Een economisch systeem dat gericht is op het hergebruik van materialen en het minimaliseren van afval.
  • Environmental Product Declaration (EPD): Een document dat inzicht biedt in de milieubelasting van een product gedurende zijn levenscyclus.
  • Anodiseren: Dit een kunstmatig versneld, elektrochemisch oxidatieproces dat zorgt voor een slijtvaste en corrosiebestendige laag op aluminium.
  • Poedercoaten: Dit biedt de mogelijkheid om deurnaalden en profielen in vrijwel elke kleur of met elke print te leveren. Dit proces maakt gebruik van elektrostatisch geladen poeder, dat na het aanbrengen wordt gebakken, waardoor een sterke en duurzame laag ontstaat.
  • Extruderen: Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal, zoals aluminium, door een matrijs geperst wordt. Deze techniek wordt extrusie of extrusietechnologie genoemd.
  • ISO 9001: Dit is de mondiaal erkende norm voor kwaliteitsmanagement van een organisatie. Hiermee toon je aan dat je processen voldoen aan internationale normen en dat je waarde hecht aan continue verbetering.
  • ISO 14001: Dit is de internationale norm met eisen voor een milieumanagementsysteem. Het milieumanagementsysteem wordt gebruikt om een bij de organisatie passend milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering ervan te borgen.

Heb je inhoudelijke vragen?

Stel je vragen over normen, keurmerken en wet- en regelgeving aan onze specialist. We helpen je graag verder.

Heb je een vraag? Wij kunnen je helpen

Dennis Rijnders

Commercieel Manager a.i.

Naam(Vereist)